Toulky po Francii: Palírny Normandie a Bretaně

Vrátil jsem se z toulání po Normandii a nakoukl jsem i do Bretaně. Kromě krás kraje a historie mě logicky zajímaly i palírny. Nejen calvados, ale především whisky. Jak je v současné době zvykem, tak i zde je whisky boom patrný a druhů je až... až hanba :)

Château du Breuil

Navštívil jsem osobně palírnu Château du Breuil, kde vzniká whisky stejného jména - Le Breuil. Tour je velmi hezká, i když zaměřená především na calvados a cider. Základní informace člověk vyzískal. Slad si vozí ze Skotska a zrání probíhá jak jsme většinou zvyklí - převážně exbourbon. V danou chvíli mají k prodeji pouze single malt finiš po oloroso sherry, ale ochutnat se jich dá více. To sherry není vůbec špatné a síla 46 % mu sluší. V základní řadě mají i blend s názvem "duo de malt". Jde o sladovou whisky z jejich palírny a sladovou whisky z palírny La Maison Boinaud z oblasti Champagne. Myslím, že nejen díky návštěvě palírny to patří k tomu lepšímu co Normandie nabízí.

Naguelann

Víc mě zaujala jen část produkce bretaňské distillerie Naguelann. Řada zajímavých whisky vždy v silnějším až sudovém provedení. Za pozornost stojí například Dieil se zráním po muškátu. Plná whisky 49% a s ovocností jinou než jablka. To je největší problém zdejších destilátů, že všechny připomínají více či méně calvados

Northmaen, Armorik a Rozelieures

Za zmínku stojí značky jako Thor Boyo. Vyrábí ji v palírně Northmaen rodina Camusů již od roku 1999, takže nejde o trend poslední doby, což je sympatické. Jedná se o první farmářskou normanskou whisky. Tříletý single malt je láhvovaný v síle 42% a i přes jablečné aroma se tam probojuje časem příjemně med či koření. Dalšími značkami na pomyslném středu jsou Armorik či Rozelieures. Obě s tradicí a širokou nabídkou řad a finišů i různé síly. Za mě z ochutnávané trojice vede Légende se sílou 43%.

Pak ovšem narazíte na nekonečnou řadu nepitelných až odporných destilátů, které mají na etiketě především nápis whisky. Velmi často "lokální" a dozrávané v místních sudech po cideru či calvadosu. Jako odstrašení jsou součástí přidané galerie a ani je nemusím jmenovat. Mnohdy totiž na etiketě žádné jméno ani není.

Pokud se do Normandie či Bretaně vydáte, tak určitě věnujte čas objevování. Zmíněnou palírnu doporučuji k návštěvě a v Saint-Malo (2 rud du Boyer) je skvělý whisky bar ArKoad, který určitě nesmíte minout. Na zdraví přátelé a na pěkné letní cesty, objevy a na dobré dramy whisky!

Sláinte!
Jakub Moravec