Návštěva exotického Kavalanu

Navštívit Irsko nebo Skotsko je vždy zážitek a obě země navštívím v budoucnu ještě mnohokrát, to jsem si jist. Mnoho palíren a k tomu nádherná příroda, co víc si přát. V roce 2018 jsem měl to štěstí své “whisky země” doplnit o jednu poměrně netradiční, a tou je Taiwan. Země pro Čecha poměrně exotická, ale ve světě whisky již delší dobu etablovaná. Vždyť kdo dnes neslyšel o whisky Kavalan! A přitom první taiwanská whisky spatřila světlo světa teprve v roce 2008!

Palírna Kavalan byla otevřena v roce 2005 s cílem produkovat single malt whisky s ovocným charakterem a důraz byl od začátku kladen také na experiment se sudy. Vzhledem k místnímu klimatu není cílem chrlit do světa 12leté či 18leté whisky. Tropické teploty a vlhkost způsobují odpar (andělskou daň) v rozmezí i 12-15% ročně. Místní andělé mají zřejmě problém s alkoholem, vždyť ti skotští či irští zkonzumují pouze okolo 1,5-2% za rok :) Klima zde  ale zároveň způsobuje mnohem rychlejší zrání whisky, a tak se dnes vedou debaty o tom, že např. 6letý destilát je srovnatelný s 15 nebo 20letou skotskou. Tak jako tak, whisky Kavalan je výtečná, o čemž nás utvrzuje i řada ocenění, které palírna během její krátké historie stihla nasbírat. 

Samotná palírna leží poblíž města Yilan, kam se dostanete z hlavního města pohodlně vlakem. Z nádraží do palírny to ale nepůjde jinak než taxíkem a vyplatí se domluvit si rovnou odvoz zpět, protože palírna je opravdu hodně mimo centrum a běžně tam taxi nejezdí.

Vstup na prohlídku je zdarma, což sice mnohé potěší, ale záhy pochopí proč. U vstupu žádná recepce, žádná paní s brožurkou, zkrátka jen vstup se šipkami, kam máte dále jít. Palírnou procházíte sami bez průvodce a všudypřítomné tabule, cedule a obrázky vás seznamují s palírnou a procesem výroby. Expozice je udělaná hezky, o tom žádná. Pokračujete chodbou, ze které přes sklo máte možnost vidět destilační kotle. Přes sklo. Žádná vůně, žádný hluk. Stejně tak můžete přes sklo nahlédnout do skladu v závěru prohlídky - o vůni odpařující se whisky můžete ale jen snít. Tím krátká prohlídka končí. Když si vzpomenu na prohlídky v Irsku a Skotsku, nemůžu si pomoct, ale tohle stálo za prd. Nechci na to koukat přes sklo, chci to pořádně vidět, slyšet a cítit!

Co rozhodně za prd nestálo byla ale degustace, která chabou prohlídku tak trochu vynahradila.

Nutno ještě říci, že palírna Kavalan není úplně malebnou historickou palírničkou, takže nečekejte žádnou Strathislu. Navíc tvoří jeden areál spolu s King Car’s Coffee - výrobnou populární ledové kávy Mr. Brown. Mnoho lidí tak do Yilanu nejede za whisky, ale navštívit právě pana Browna. Obrovská hala nabízí posezení a je stavěná spíše pro milovníky kávy - mimochodem na závěr jsem si zde dal irskou kávu, ale s pravou irskou kávou to nemělo nic společného (prostě Laté a do toho nalitej panák). Ve stejné hale, nahoře v rožku, byla zasklená degustační místnost - malá, nenápadná a celkem prázdná.

Pokud si dobře vzpomínám, zaplatil jsem dole cca 300 korun za degustaci, která obsahovala 4 degustační vzorky whisky Kavalan. Vybrat jsem si mohl ale kterékoliv 4, včetně třeba Kavalan Solist Manzanilla Cask, Kavalan Solist Fino apod., což jsou láhve za 8-10 000Kč. Mé vzorky jsem si v klidu podegustoval a nebýt tam s manželkou a mít na to čas, rozhodně bych si dal ještě jedno kolo a vyzkoušel zase jiné.

Degustace rozhodně zlepšila můj pohled na palírnu a cesta tak určitě nebyla zbytečná, ale rád bych řekl, že klasické prohlídce palírny, jakou zažijete v Irsku nebo Skotsku, se to rozhodně nevyrovná.

Slainte!
Petr Pulkert